برند
تعمیر ECU  هیوندای I30
تعمیر ECU هیوندای I30

تعمیر ، برنامه ریزی و کد دهی به ecu هیوندا و کیا

تعمیر ECU  هیوندای I30  با موتور دو لیتر MPI

مهندسی تعمیر و نگهداری خودرو تعمیرگاه تخصصی ویرا خودرو

مهندس عرفان افشار کارشناس فنی و متخصص الکتریکال خودرو

 

دلایل روشن نشدن هیوندای I30  چیست ؟

دلایل روشن نشدن خودرو چیست ؟

دلایل خرابی ECU  خودور چیست ؟

 چرا خودرو استارت می خورد اما روشن نمی شود ؟

 

در ابتدا باید به صورت کلی موضوع را بررسی کرد هر خودرو متشکل از بخش های مولد قدرت و انتقال قدرت است در اینجا بحث ما بر روی بخش های موتور و گیربکس می باشد که توسط یک واحد کنترل الکترونیکی یا همان ECU  تحت کنترل است که در این خودور بخش کنترل موتور و بخش کنترل گیربکس یا همان TCU  هر دو در یک پک در محفظه موتور نصب می شوند این ECU  توسط تعداد زیادی سنسور که در محل های مختلف اطراف موتور و گیربکس نصب شده اند اطلاعاتی دریافت کرده و این اطلاعات را با توجه به دستورات دریافتی از راننده تحلیل کرده و بهتریتن تصمیمات را می گیرد و آنها تحت پیغام های آنالوگ و دیجیتال به بخش های مختلف یا شبکه های خودرو ارسال تا نهایتا عملگر هایی این دستورات را عملی کنند چنانچه در بخشی از برد ECU  ایرادی رخ دهد و نتواند اطلاعات یا دستورات راننده را دریافت کند و یا اینکه اطلاعات و دستورات را به درستی دریافت می کند اما در مرحله ارسال دستورات به عملگر ها ایراد داشته باشد با شاهد هستیم که چراغ چک خودور روشن شده و یا حتی اصلا خودور چراغ چک ندارد و اصلا روشن نمی شود .

ضمنا در زمان هایی که ECU  به هر دلیلی از جمله خرابی های تگ سوئیچ یا گیرنده کد و یا ایراد در بخش ایموبیلایزر و یا به هر دلیلی خودرو کد سوئیچ را از دست دهد و در نتیجه کد سوئیچ جهت مطابقت به ECU  منتقل نشود باز هم خودرو استارت می خورد اما روشن نمی شود .

مراحل عیب یابی ECU  هیوندای کدامند ؟

در مورد خودرو مراجعه کننده مد نظر این خودرو اصلا چراغ چک نداشت و با دیاگ هم نمی توان به آن وصل شد . در این حالت پس از اطمینان از سلامت سیم کشی ها  و کانکتور OBD  و همین طور کانکتور های ECU  و اطمینان از سلامت شبکه کن CAN  در خودرو می توان به خرابی ایسیو شک کرد .

در ECU  مایکرو سوخته و نیاز به تعویض دارد .

مراحل تعویض ECU  ایسیو هیوندایی I30  چیست ؟

ابتدا یک ایسیو نو یا استوک تهیه می کنیم ، چنانچه ایسیو نو باشد خام است و می بایست کد سوئیچ برای آن تعریف شود . اما اگر استوک باشد یا باید بی کد شود و یا خام گردد به هر حال  باید یا کد سوئیچ بر روی ECU  لرنینگ یا تعریف شود و یا اینکه برنامه بی کد بر روی ایسیو نصب شود .

دلایل بروز عیب و ایجاد خرابی های نرم افزاری و سخت افزاری در ایسیو ECU  هیوندایی چیست ؟

  • عامل اصلی در سوختن قطعات حساسی نظیرecuنوسانات ولتاژ و وارد شدن شوک های متعدد به این قطعات است.در خودروهای قدیمی که این قطعات وجود نداشتند تعمیرکاران از روش هائی سنتی جهت تست قطعات برقی استفاده میکردنند که راهگشا نیز بود ولی این روشها در خودروهای امروزی با وجود قطعات حساس الکترونیکی نه تنها راهگشا نیست بلکه باعث صدمات جدی به این قطعات نیز می گردد.

تست قطعات برقی حساس خودروهای امروزی می بایست به وسیله دستگاههای عیب یاب کامپیوتری انجام گیرد. ولی متاسفانه به دلیل قیمت بالای این دستگاهها وپایین بودن سطح معلومات بعضی از تعمیرکاران و عدم اطلاع و اموزش های کافی متاسفانه از همان از روشهای قدیمی استفاده میکنند که به دلیل عدم اطلاع راننده جهت جلوگیری از این روشها متاسفانه باعث خرابی این قطعات حساس میگردنند.

 

  • جداکردن کابل باطری هنگامی که خودرو روشن است

همانطور که می دانید ولتاژ تولیدی دینام حدود ۱۴ ولت است، اما باید دانست که این ولتاژ، ولتاژ متوسط تولیدی دینام است. قله (پیک) تولید ولتاژ دینام برحسب دور موتور و بار گرفته شده از دینام، متغیر بوده و گاهی اوقات به بیش از ۱۶ ولت نیز می رسد.

در حالت عادی که کابل های باطری متصل است این نوسان ولتاژی به دلیل خاصیت خازنی باطری تعدیل می شود اما اگر کابل باطری در هنگامیکه خودرو روشن است، باز شود، این نوسانات می تواند بر روی قسمت های حساس خودرو (تمامی کنترل یونیت های الکتریکی) تاثیر نامطلوب داشته باشد.

حداکثر قدرت تحمل نوسان ولتاژیecu به طور استاندارد تا ۱۶ ولت است. اگر هنگامی که خودرو روشن است کابل باطری را جدا کنیم به طور حتم ریسک سوختن ecu وجود دارد، طبیعی است که با توجه به قیمت زیاد آن این کار عاقلانه به نظر می رسد.

  • باطری به باطری کردن خودرو در حالتی که کمک دهنده روشن باشد

در این حالت به دلیل ریسک بالای ایجاد نوسان ولتاژی در خودرو کمک دهنده امکان بروز عیب بسیار بالا می باشد .

  • چک کردن جرقه وایر های بر روی بدنه موتور

وقتی وایرها را از سر شمع ها می کشید و برای امتحان برق ارسالی به سر شمع ها توسط وایر مربوطه به بدنه جرقه ایجاد می کنید، ممکن است که مقدار جریان نا بهنگام غیر قابل کنترلی را در ثانویه کویل ایجاد کنید. برق ثانویه کویل با برق ثانویه کویل با برق سیم پیچ اولیه آن دارای تاثیر متقابل هستند. سیم پیچ اولیه کویل نیز برق خود را مستقیماً از ecu می گیرد. این کار مکن است موجب ایجاد نوسانات برق در شبکه برق خودرو و آسیب رسیدن به قسمت های حساس (تمامی کنترل یونیت ها) به خصوص ecu انژکتور شود. در صورت تمایل به چک کردن برق سر شمع ها از یک شمع فیلر گیری شده یدک استفاده کنید تا میزان جریان دهی ثانویه کویل تحت کنترل باشد.

 

  • آبخوردگی و ایجاد رسوب و سولفاته بر روی برد ایسیو

اگر پشت جعبه ecu را باز کنید خواهید دید برای جلوگیری از نفوذ آب قسمت فیبر مدارچاپی و حتی پین های داخلی با ماده ای موم مانند پوشیده شده اما این فقط برای تعداد اندکی از ایسیو ها رعایت شده و اکثرا فاقد موم می باشند  اما در هر صورت پین های نری خارجی سوکت ecu بدون محافظ هستند و خیس شدن آنها موجب اتصال کوتاه خارجی شده و ممکن است به احتمال زیاد به ecu آسیب بزند.

 

  • کشیدن دست به پین های ایسیو

گاهی اوقات الکتریسیته ساکن در بدن اشخاص جمع می شود و با کشیدن دست بر روی پین های ایسیو این امکان بوجود می آید که تخلیه الکترکی رخ دهد و اگر اینچنین گردد ممکن است تا هزاران ولت تخلیه ناگهانی گردد که سبب ایجاد عیب اغلب نرم افزاری در ایسیو می شود .

  • باطری به باطری کردن خودرو ها به صورت سری

برخی اوقات رانندگانی که به هر دلیلی خودروشان به علت ضعیف بودن باطری یا خالی کردن باطری دشارژ شده می خواهند با سری کردن باطری های دو خودرو اقدام به استارت و روشن کردن خودرو کنند. اگر فرض کنیم دو باطری ۱۰ولتی را سری کنیم مجموعاً ۲۰ولت ببرق داشته که در خودروهای انژکتوری می تواند موجب رسیدن به ecu انژکتوری شود، ریسک سوختن ecu به طور استاندارد ۱۶ ولت است.

  • برق و بدنه دادن دستی به پین های ECU ایسیو

خیلی اوقات اتفاق می افتد که جهت عیب یابی برخی تعمیرکاران بی تجربه اقدام به تست قطعات بر روی ایسیو می کنند و یا به نقاطی از برد تغذیه می دهند که چنانچه در این پروسه کوچکترین اشتباهی رخ دهد صدمات جبران ناپذیری به ایسیو وارد می شود که در خیلی موارد دیگر قابل تعمیر نیست .

و هزاران دلیل دیگر که از حوصله این مقاله خارج می باشد .

شایان ذکر است که امروزه ساخت ایسیو ها با تکنولوژی بسیار بالایی انجام می گیرد و برای هر اشتباهی از جانب استفاده کننده ها اقدامات ایمنی و مدارات محافظ طراحی شده است . نکته مهم اینکه خرابی ایسیو ها به نسبت خرابی در سنسور ها و سیم کشی ها بسیار اندک می باشد و اغلب موارد ایسیو دچار عیب نمی شود . به هر حال در صورت بروز عیب حتما تعمیرات خودور خود را به تعمیرگاه های مجاز و متخصص بسپارید این کار سبب می شود تا هزینه های سنگین ناشی از اشتباهات تعمیرکاران به شما تحمیل نشود .این روال باید با  مراجعه به دیاگرام ها و با  استفاده از تجهیزات بروز و توسط نیروی متخصص انجام گیرد به عنوان نمونه در تصویر زیر بخشی از دیاگرام الکترونیکی ایسیو موتور هیوندایی قابل مشاهده است .

مهندس عرفان افشار – کارشناس ارشد مهندسی مکانیک

 

مهندسی تعمیر و نگهداری خودرو – تعمیرگاه تخصصی هیوندایی و تویوتا در غرب تهران – مرکز تخصصی ویرا خودرو