مقاله
خودرو های هیبرید (hybrid )،پلاگین هیبرید ( plug in hybrid  ) و الکتریکی electric چه تفاوت هایی با هم دارند ?
خودرو های هیبرید (hybrid )،پلاگین هیبرید ( plug in hybrid ) و الکتریکی electric چه تفاوت هایی با هم دارند ?

بررسی و آنالیز

مهندسی تعمیر و نگهداری خودرو – تعمیرگاه تخصصی هیوندایی و تویوتا در تهران – ویرا خودرو – مهندس عرفان افشار

اگر به فکر خریدن خودرو بعدی خودتان هستید ، حتما بایستی در مورد نسل های آینده  خودرو اطلاعاتی کسب کنید .

انواع خودرو ها بر اساس سوخت مصرفی به چهار دسته طبقه بندی می شوند :

  1. خودرو های با سوخت فسیلی که در دو دسته دیزلی و بنزینی ساخته می شوند .
  2. خودرو های هیبریدی
  3. خودرو های پلاگ این هیبریدی
  4. خودرو های تمام برقی

کاملا بدیهی است که سیر پیشرفت خودرو ها به سمتی برود که مصرف سوخت های فسیلی کاهش یابد و روزی به صفر برسد بنابراین جهان به سمت خودرو هایی متمایل خواهد شد که به جهت تولید نیرو نیاز به سوزاندن مستقیم سوخت فسیلی نداشته باشند . در اولین گام اقدام به طراحی خودرو هایی شده که با دو پیشرانه فسیلی و برقی کار می کنند که باطری های موتور برقی با مکانیسم مشخص توسط موتور فسیلی شارژ می شوند ؛ در مرحله بعدی خودرو های پلاگین هیبرید طراحی شد با موتور فسیلی احتراق داخلی و موتور برقی که منبع برق آن با برق شهر در مدتی مشخص شارژ می شود ، و در آخرین مرحله خودرو هایی طراحی و ساخته شده است که تنها یک موتور برقی دارد و شارژ باطری های آن با اتصال به برق شهری و در مدتی معین صورت می گیرد . در این مقاله هر چهار نوع به تفصیل مورد بررسی قرار می گیرند .

با ویرا خودرو همراه شوید – مهندس عرفان افشار

خودرو های با سوخت فسیلی و احتراق داخلی :

خودرو  با پیشرانه احتراق داخلی و سوخت فسیلی که اکثر خودور های موجود در بازار تا به امروز را شامل می شوند که در حجم های مختلف با توانایی تولید قدرت متفاوت ساخته می شوند در قیاس با انواع جدید تر که در ادامه مقاله ذکر می کنیم قیمت پایین تری دارند و با وجود جایگاه های سوخت بسیار در سطح شهر ها و حتی روستا ها مالکان نگرانی بابت در راه ماندن به دلیل اتمام سوخت ندارند  ، اما از اصلی ترین معایب آن ها مصرف سوخت و ایجاد آلایندگی زیاد و هزینه های بالای سرویس های دوره ای است . .

خودرو های هیبریدی (هایبرید) :

در خودرو های هیبریدی از ترکیب دو پیشرانه برقی و بنزینی استفاده می شود . با موتور برقی حدودا می توان تا 40 کیلومتر بر ساعت سرعت گرفت و در حقیقت موتور برقی به منظور کمک به موتور بنزینی و در جهت کاهش مقداری مصرف سوخت و کاهش آلایندگی طراحی و به مجموعه اضافه شده است ، در زمان های نیاز به شتاب گیری سریع، موتور برقی با موتور بنزینی به صورت سری فعال شده تا قدرت بیشتری تولید شود . اما پیشرانه برقی قدرتش را از پک باطری دریافت می کند که این باطری طی دو مکانیسم شارژ می شود :

  1. با استفاده از بخش های سیستم شارژ هیبرید که از موتور بنزینی قدرت می گیرد .
  2. در زمان های ترمز گیری و افت شتاب خودرو طی مکانیزم مشخص

از مزایای خودرو های هیبرید نسبت به بنزینی کاهش مقدار سوخت مصرفی است و از معایب آن ها قیمت بالاتر و متاسفانه نیاز به تعویض پک باطری هر چند سال یکابر می باشد .

 

خودرو های پلاگین هیبرید :

در این خودرو ها همان گونه که واضح است از ترکیب موتور برقی که با برق شهری شارژ می شود و موتور بنزینی استفاده می شود .

موتور بنزینی که بسته به ظرفیت باک سوخت می تواند تا هر مسافتی کار کند و موتور برقی که دارای باطری های بسیار قوی تر نسبت به مدل های هیبرید است توسط برق شهری و یا در ایستگاه های شارژ ، شارژ می گردد . از مزایای پلاگین هیبرید نسبت به الکتریکی اینکه نگرانی بابت تمام شدن  ذخیره باطری ندارید چون همواره یک موتور بنزینی  دارید که می توانید تا هر مسافتی را با آن طی کنید و از این نظر مشابه خودرو های هیبرید است و مزیت دیگر اینکه مصرف سوخت این خودرو از انواع هیبرید کمتر می باشد . اصلی ترین عیب خودرو پلاگین هیبرید این است که قیمت آن نسبت به انواع هیبرید بالاتر می باشد .

 

خودرو های تمام برقی :

در این خودرو ها تنها یک پیشرانه الکتریکی وجود دارد و پک باطری آن توسط برق شهری در منزل و یا ایستگاه های تعیین شده و در مدتی معین شارژ می شود .  مزایای آن اینکه :اگر از فرایند تولید برق در نیروگاه ها صرف نظر کنیم این خودرو هیچ گونه آلایندگی برای محیط ندارد و به آن خودور پاک می گویند که مصرف سوخت بنزین ندارد  و چون یک موتور برقی دارد می تواند گشتاور لازم را حتی در دور های پایین هم تامین کند ، ضمنا مالکان آنها دیگر هزینه ای بابت سرویس های دوره ای مانند بررسی شمع ،کوئل ، وایر ،سوزن سوخت پاش ، در مواردی تسمه تایم ، روغن و فیلتر روغن و ... نخواهند داشت  . اما عیب بسیار بزرگ آن اینکه در صورت اتمام شارژ باطری خودرو خاموش شده و دیگر توان روشن شدن و حرکت را ندارد بنابر این فقط تا یک مسافت محدود را می تاون با آن طی کرد و مجدد باید به مدتی معلوم به منبع شارژ متصل گردد و دیگر اینکه قیمت این مدل خودرو ها از انواع فسیلی ، هیبرید و پلاگین هیبرید بالاتر است .

مهندس عرفان افشار – تعمیرگاه تخصصی ویرا خودرو